Hoe behoud je jonge docenten?

Geplaatst: 18 Jul 2019

Categorie: Nieuws

Hoe behoud je jonge docenten? | Klassekrachten

Zoals inmiddels wel bekend is loopt het lerarentekort nog steeds op. Het is daarom extra belangrijk dat beginnende leraren behoud worden. Echter is de uitval bij deze groep erg hoog. Hoe zorg je ervoor dat jonge docenten, docent blijven?

Een hoge uitstroom
Uit onderzoek van de Loopbaanmonitor Onderwijs blijkt dat een kwart van de afgestudeerden van de pabo na vijf jaar niet meer in het onderwijs werkt. In het voortgezet onderwijs stopt 32% van de docenten onder de dertig met lesgeven. De reden? Een te hoge werkdruk en een onzekere aanstelling.

Een gebrek aan begeleiding
Volgens Jeroen van Kooij van het uitzendbureau Daan, komt het uitval van docenten door een gebrek aan begeleiding. “Jonge docenten krijgen snel een baan. Maar dan worden ze in het diepe gegooid en verdrinken ze vaak. Om dat te voorkomen, koppelen wij ze aan een senior docent en geven coaching in klasmanagement. Het is heel belangrijk dat er af en toe iemand met ze meekijkt in de klas en monitort hoe het met ze gaat”, aldus van Kooij. Hoe het komt dat er te weinig begeleiding is? Er is vaak niet de ruimte ervoor en scholen kunnen nog veel winst behalen op het gebied van management en bewustzijn.

Coaching
Docent Yvette van Eerten van de Geert Groote School in Amsterdam vertelt tegen Parool dat ze meerdere docenten ziet vertrekken door het gebrek aan goede begeleiding. Daarom besloot ze om zelf een programma op te zetten waarbij ze jonge docenten coacht. “Het is heel prettig dat ze nu een senior als vraagbaak hebben. Dat zou eigenlijk op iedere school het geval moeten zijn. Ik denk met ze mee, bezoek ze in de klas en draai af en toe zelf een les om te laten zien hoe je het kunt aanpakken.

Politieke aandacht
Het ministerie van OCW adviseert scholen om ‘strategischer personeelsbeleid’ te voeren om leraren te behouden. Van Eerten hoopt op meer aandacht voor het behoud van docenten.

Ga naar het overzicht