De vierdaagse schoolweek: een goed idee?

Geplaatst: 05 Jul 2019

Categorie: Nieuws

De vierdaagse schoolweek: een goed idee? | Klassekrachten

In delen van de VS is de vierdaagse schoolweek geïntroduceerd. Maar wat levert dit op? En is dit iets om ook te overwegen in Nederland?

Leraren en de vierdaagse schoolweek
Op de Wagoner Middle School in de Amerikaanse staat Oklahoma is de vierdaagse schoolweek ingevoerd. Ranell Curry vertelt tegen het Parool dat er een stuk minder stress is voor zowel de kinderen als leraren. “De lessen duren nu een heel uur, dus ik hoef niet meer alles in 45 minuten te proppen. We hebben meer tijd voor vragen, antwoorden en klassikale discussie.”

Waarom?
De vierdaagse schoolweek is in Wagoner niet ingevoerd als didactische noviteit. Volgens bestuursvoorzitter Randy Harris hadden ze geen andere opties meer. “We kregen jaar na jaar bezuinigingen opgelegd. Ik wist niet waar ik het vandaan moest halen.” Critici van de vierdaagse schoolweek wijzen erop dat de besparing in de praktijk slechts 2 procent blijkt. “Op mijn budget zijn dat zo’n vijf salarissen”, vertelt Harris. “Ga die leraren die ik anders moet ontslaan maar vertellen dat dat niets voorstelt.” Er is nog een voordeel. Oklahoma heeft te maken met een enorm lerarentekort. Vroeger kwam er soms geen enkele reactie op vacatures. “Nu krijgen we meer en betere kandidaten. Als je geen geld hebt, kun je leraren met tijd belonen.”

Ouders
Harris liet een enquête uitvoeren onder de ouders. Voordat de vierdaagse schoolweek werd ingevoerd stond maar 60 procent van de ouders achter het plan. Na twee jaar was dat gestegen tot meer dan 80 procent. Harris: “In de vakanties moeten ouders ook iets regelen. Ik hoor er geen klachten over.”

Geen concreet onderzoek
Er is nog geen concreet onderzoek gedaan naar het effect van een vierdaagse schoolweek. Curry is wel erg enthousiast over de invoering. Zo is het verzuim in Wagoner omlaaggegaan, zowel onder leerlingen als leraren. De schoolcijfers lijken juist stabiel te blijven. “Als die omlaag waren gegaan, had ik misschien gedacht: toch niet zo’n goed idee,” zegt Ranell Curry. “Maar ons verzuim is omlaag, en volgens mij onze andere problemen ook. De kinderen lijken wel rustiger geworden door die extra dag vrij. Alsof ze niet meer de hele tijd op het randje zitten.”

Een tijdelijke vierdaagse schoolweek
Nederland heeft al een tijdje te maken met een groot lerarentekort. De vraag is of een vierdaagse schoolweek misschien een oplossing kan zijn. Volgens de wet is een vijfdaagse schoolweek verplicht, maar de laatste maanden zagen enkele basisscholen zich vanwege het lerarentekort genoodzaakt om tijdelijk over te stappen op een vierdaagse schoolweek. Onderwijsvakbond AOb roept scholen op een vierdaagse schoolweek in te voeren als het tekort aan leraren te groot is. Echter mag een vierdaagse schoolweek alleen als tijdelijke oplossing – maximaal zeven weken per jaar – worden ingevoerd. Een basisschool in Zaandam maakte daar tijdens de griepgolf dit schooljaar gebruik van. Ouders waren er niet blij mee, maar de kwaliteit hoeft met minder uren niet in het geding te komen. Dit blijkt uit onderzoeken waarbij schoolprestaties internationaal met elkaar worden vergeleken.

Ga naar het overzicht