Verplichte melding gevolgen lerarentekort

Geplaatst: 04 Jun 2019

Categorie: Nieuws

Verplichte melding gevolgen lerarentekort | Klassekrachten

De grootste vakbond van onderwijspersoneel, de AOb, vindt dat de kwaliteit van het onderwijs ten koste gaat door het tekort aan leraren. Daarom vindt de bond dat basisscholen een verplichte melding moeten doen van de gevolgen die zij ondervinden van het lerarentekort.

Onderwijsinspectie
Dit jaar loopt het tekort aan leraren naar verwachting op tot 2.000 voltijdsbanen. Over vier jaar is dat tekort verder opgelopen tot 4.200 banen. Er ontbreken momenteel gegevens over de omvang en de gevolgen van het lerarentekort. Daarom wil de bond dat de onderwijsinspectie meldingen gaat verzamelen. Dit zegt de bond tegen RTL Nieuws.

Hoe groot is het probleem?
"We weten dat het lerarentekort een heftig probleem is, maar we weten niet hoe groot precies. De onderwijsinspectie moet controleren of het onderwijs goed is. Het lerarentekort raakt ook die kwaliteit van onderwijs. Wij willen dat al die gevolgen verplicht worden gemeld aan de inspectie", zeg Eugenie Stolk van de AOb.

Korte termijnoplossingen
Wanneer een leraar ziek is dan moeten er last minute een hoop maatregelen worden getroffen om de leerlingen alsnog les te laten volgen. In de praktijk zien we dat leraren hun lesweek verkorten of directeuren of ouders gaan lesgeven. Echter blijkt dat er soms geen oplossing is en dat klassen soms naar huis worden gestuurd.

Lange termijnoplossing
Of er een akkoord komt tussen de AOb en de onderwijsinspectie, dat moet nog blijken. Zodra we meer weten houden we jullie uiteraard op de hoogte.

Ga naar het overzicht