Welke docentenstijl past bij jou?

Geplaatst: 24 Mei 2019

Categorie: Nieuws

Welke docentenstijl past bij jou? | Klassekrachten

Elke docent heeft een eigen stijl van lesgeven. Zo is de ene docent streng, terwijl de ander wat zachter is. Het is belangrijk om jezelf te zijn voor de klas. Ga op zoek naar een versie waar jij en je leerlingen zich prettig bij voelen. Wij helpen je er graag een handje bij.

Docentenstijlen onder de loep
Om je wat meer inzicht te geven in de verschillende stijlen lichten we twee stijlen uit: een ouderwetse en een moderne stijl.

Ouderwetse stijl
* Harde serieuze aanpak
* Autoritair en eenzijdig
* Strenge regels
* Neiging om te schreeuwen
* Frontaal-klassikaal lesgeven: de docent staat voor het bord uit te leggen
* Individuele taken i.p.v. groepswerk
* Vertrouwen op teksten van deskundigen, zoals schoolboeken

Moderne stijl
* Een positieve manier van leidinggeven
* Zelfstandigheid wordt gestimuleerd
* Iedere leerling is gelijk
* Leerlingen hebben rechten; de docent stelt eisen
* Leerling wordt gestimuleerd verantwoordelijkheid te nemen
* Respect geven en ontvangen
* Consequent, maar ook flexibel

Welke stijl is het best?
Elke docent is anders en de ene aanpak werkt bij de één wel, maar bij een ander niet. Daarom is het niet zo dat er een handboek docentstijl bestaat die je moet volgen. Wat we wel aanraden is om een balans te vinden waar jij en je leerlingen zich prettig bij voelen. Weet wanneer je hard moet optreden of juist mild mag zijn. Vind een evenwicht tussen consequent en flexibel zijn. Daarbij kun je de ene leerling harder aanpakken dan de ander. Probeer hier zelf je weg in te vinden.

Jouw eigen docentstijl ontwikkelen
Als je net voor de klas staat kan het een beetje zoeken zijn naar wat voor een docentstijl het beste bij je past. Oefening baart kunst. Hoe langer je voor de klas staat, hoe comfortabeler jij je voelt. Daarnaast geldt dat je in de praktijk zelf wel ervaart wat werkt en wat juist niet werkt. Geef jouw leerlingen persoonlijke aandacht en ruimte om gesprekken te voeren. Vraag eventueel zelf aan jouw leerlingen wat ze van jouw stijl vinden en wat ze als prettig ervaren. Zo kun je samen met jouw leerlingen een productieve en prettige sfeer ontwikkelen.

Ga naar het overzicht