Goede docenten aantrekken: zo doe je dat

Geplaatst: 03 Mei 2019

Categorie: Nieuws

Goede docenten aantrekken: zo doe je dat | Klassekrachten

Iedere school wil natuurlijk dat de beste docenten voor de klas staan om leerlingen les te geven. Maar hoe vind je nou goede docenten die ook nog eens passen bij de school? Wij geven je een aantal tips.
 

1. Wees duidelijk met de uitgangspunten
Scholen verschillen op het gebied van cultuur, doelgroep en onderwijsconcept. Het is belangrijk om de uitgangspunten van een school duidelijk te communiceren. Zo weet de buitenwereld wat men van de school kan verwachten en weten nieuwe docenten ook of ze zich hiermee kunnen identificeren.

2. Zie een vacature als een kans
Het is lastig om bevoegde docenten te vinden voor schaarstevakken, maar het is ook lastig om uit een groot aanbod docenten de juiste docent te kiezen. Denk daarom met het team na over de verbeterpunten en hoe je dit kunt bereiken. Wat voor een expertise, ervaring of persoonlijkheid heb je nodig om als school nog beter te worden? Communiceer dit naar buiten om zo de juiste mensen aan te spreken.

3. Is jouw draaiboek in orde?
Voordat er een nieuwe vacature is, is het belangrijk dat je draaiboek werving en selectie op orde is. Zo kun je snel schakelen en voorkom je paniek.

4. Welke kanalen schakel je in?
Tegenwoordig zijn er diverse kanalen voor het werven van nieuwe docenten. Kies met de grootste zorg de juiste wervingskanalen uit. Hoewel het makkelijker is altijd via hetzelfde kanaal te werven, is het effectiever en goedkoper om goede niches te zoeken. Denk goed van te voren na wie je wilt bereiken en via welke weg je dit kunt waarmaken. Klassekrachten kiest met zorg de juiste kanalen uit. Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op of bekijk hier onze diensten.

5. Workshop selectie interviews
Een gemiddelde docent kan uitstekend toetsen of een sollicitant aan een aantal basisnormen voldoet. Gooi er eens een workshop selectie-interviews tegenaan voor docenten die het interessant vinden om op een professionele manier collega’s te selecteren. Dit kan erg veel opleveren.

6. Laat leerlingen helpen
Een leerkracht moet het goed kunnen vinden met de leerlingen. Daarnaast moeten de leerlingen de leerkracht serieus nemen. Het kan een goed idee zijn om daarom leerlingen een actieve rol te geven in het selectieproces.

Ga naar het overzicht