Initiatiefnemers project zij-instromers tevreden

Geplaatst: 02 Apr 2019

Categorie: Nieuws

Initiatiefnemers project zij-instromers tevreden | Klassekrachten

Afgelopen september begonnen dertien leraren in spe aan een project om binnen twee jaar onderwijsbevoegdheid te halen. Van de dertien zijn er momenteel nog elf mensen over. Ondanks de afhakers zijn de initiatiefnemers van het project erg tevreden.

Het proces
Het project zij-instromers is opgericht om het lerarentekort tegen te gaan. Besturen van basisscholen in Den Bosch, Rosmalen en Vught besloten zelf leraren te gaan opleiden. ATO-Scholenkring, Signun en Leijestroom werken daarbij samen met Fontys Hogeschool Kind en Educatie en Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij. De schoolbesturen ‘kopen’ voor een hele klas in bij Fontys. Per student is er voor dit 2-jarige project 25.000 euro Rijkssubsidie beschikbaar.

Een succes van hier tot Tokio
”Bij de eerste ronde meldden zich 180 geïnteresseerden, een succes van hier tot Tokio. Daarvan blijft een shortlist over van 28 namen, voor uiteindelijk 14 plaatsen’’, vertelt één van de initiatiefnemers Bram van Ek van Stichting Leijestroom. Ook voor Fontys betekent het ook één groot succes voor het zij-instroomtraject. “Het is in een stroomversnelling gekomen. Van enkele studenten per jaar zijn we gegaan naar bijna vijftig’’, aldus Ron Matheusen, coördinator van Fontys.

Met horten en stoten
”Vanuit de opleiding is er misschien wel veel gevraagd van deze eerste groep’’, geeft Van Ek toe. “De eerste drie maanden is het met horten en stoten gegaan". Dat kwam deels door onduidelijkheden. Bijvoorbeeld dat de opleiding niet een maar twee avonden bleek te zijn. Matheusen geeft aan dat het zeker zwaar is, maar dat studenten liever twee jaar vol gas willen geven: “Voor hen is deelname aan dit project een heel bewuste keuze. Zij willen dat het niet mislukt en weten dat ze moeten investeren. Vanuit Fontys zijn we tevreden hoe het loopt.’’ Ook de schoolbesturen zijn erg tevreden: “We zijn positief. Je probeert mensen uit andere beroepen te trekken. Niks doen is geen optie”, aldus Van Ek.

Ga naar het overzicht