Speciaal onderwijs leidt assistent op tot leerkracht

Geplaatst: 29 Mrt 2019

Categorie: Nieuws

Speciaal onderwijs leidt assistent op tot leerkracht | Klassekrachten

Vier scholen voor speciaal onderwijs zijn bezig met een project om onderwijsassistenten op te leiden tot leerkrachten met een pabo-diploma. De scholen willen zo het tekort aan onderwijzers in deze sector oplossen.

Ontwikkeling
Door Nederland zijn er diverse scholen die meedoen aan het project, waaronder Entrea Lindenhout scholen in Nijmegen, Tiel en Ubbergen. Op de scholen zitten kinderen met ernstige gedragsproblemen en psychiatrische problemen. Deze kinderen hebben extra specialistische en intensieve begeleiding nodig. Voor deze doelgroep is het nog lastiger om geschikte leerkrachten te vinden. “De laatste keer dat er pabostudenten bij ons afstudeerden, is al acht jaar geleden. We hebben ook nauwelijks invallers bij ziekte. In Tiel heb ik al vier jaar geen invaller meer gezien. Een enkele keer sturen we leerlingen naar huis, omdat we het anders niet kunnen bolwerken.”, vertelt projectcoördinator Esther Keun.

Traject
In oktober zijn er vier onderwijsassistenten van basisscholen De Hartog, De Bron, De Tapir en De Berg begonnen met de opleiding. Eerst maken ze de verplichte kennistoetsen van pabo. Zo kunnen de assistenten aantonen hoeveel kennis en ervaring ze al hebben, waarmee ze vrijstelling voor pabo-vakken kunnen krijgen. Vervolgens volgen ze een traject bij de LOI van de modules die ze nog moeten halen. Naar verwachting gaat het zeker twee jaar duren voordat de eerste onderwijsassistenten hun diploma hebben.

Scholen
In totaal zijn er achttien onderwijsassistenten die de opleiding volgen. Het project komt niet in aanmerking voor de subsidieregelingen die er zijn om mensen op te leiden tot leerkracht. Hierdoor wordt de opleiding deels door de scholen en deels door de onderwijsassistenten zelf betaald.

Ga naar het overzicht