Breuken verdwijnen mogelijk op het basisonderwijs

Geplaatst: 14 Mrt 2019

Categorie: Nieuws

Breuken verdwijnen mogelijk op het basisonderwijs | Klassekrachten

Kinderen op de basisschool krijgen mogelijk geen breuken meer. Een adviescommissie vindt het lesprogramma ‘overladen’ en wil meer aandacht besteden aan rekenen met kansen.

Breuken schrappen op het basisonderwijs
Als het aan het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde ligt, wordt er geen aandacht meer besteed aan rekenen met breuken op de basisschool. Volgens de commissie zouden breuken pas op de middelbare school aan de orde moeten komen voor wie dit relevant is. Op de basisschool zouden alleen leerlingen die het aankunnen breuken krijgen. De commissie, die de minister van Onderwijs raad geeft, wil dat het rekenonderwijs meer wordt toegepast op de dagelijkse praktijk en wat niet te abstract is. Volgens de commissie past het oplossen van breuken hier niet bij.


’Volstrekt verwerpelijk’
Experts zijn boos over het voorstel van de commissie. Emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats vertelt in De Telegraaf dat het schrappen van breuksommen op de basisschool 'volstrekt verwerpelijk' is. Ook rekenspecialist Debbie Dussel vindt het belachelijk als breuken uit het lesprogramma worden gehaald.

Aanpassingen
Het ontwikkelteam zegt dat mensen die het niet eens zijn met het voorstel, kunnen reageren. Op basis van die input zou het voorstel weer aangepast kunnen worden.

 

Ga naar het overzicht