Nationale staking op 15 maart

Geplaatst: 14 Feb 2019

Categorie: Nieuws

Nationale staking op 15 maart | Klassekrachten

Op vrijdag 15 maart gaat het onderwijs actievoeren voor betere actievoorwaarden. Inzet? Een verlaging van de werkdruk en een verhoging van de salarissen.

Actievoering
De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat samen met vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek een staking houden in het basis- middelbaar en hoger onderwijs. Verschillende actiegroepen steunen de staking. Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is de “stakingsbereidheid onder de leden hoog”. Dit vertelt ze in een interview met de Volkskrant. “De werkdruk is in alle sectoren te hoog. Op basis- en middelbare scholen en in het mbo zie je de lerarentekorten oplopen.

Eerste keer dat het hele onderwijs staakt
Samen met het AOb vertegenwoordigt FNV Onderwijs en Onderzoek alle sectoren in het onderwijs. Als de actie in maart doorgaat, wordt het de eerste keer dat het hele onderwijs in Nederland gezamenlijk staakt. Verheggen hecht hier veel waarde aan: “Straks krijg je aparte vakbonden voor leerkrachten, voor directeuren en voor ondersteunend personeel. En dat voor elke sector. Dat is onwerkbaar.''

CNV Onderwijs doet niet mee
Opvallend is dat vakbond CNV Onderwijs niet meedoet aan de staking. "Ik vind dit geen goed moment", zegt voorzitter Loek Schueler tegen de Volkskrant."Momenteel zit ik midden in de onderhandelingen om meer geld te krijgen voor schoolleiders, leraren en conciërges in het primair onderwijs. Daarvan wil ik eerst de uitslag graag even afwachten", aldus Schueler.


Invulling
Het is nog niet bekend hoe deze dag precies ingevuld gaat worden. Zodra er meer bekend is over de staking zullen we dit melden.

Ga naar het overzicht