Lerarentekort primair onderwijs blijft groeien

Geplaatst: 25 Feb 2019

Categorie: Nieuws

Lerarentekort primair onderwijs blijft groeien | Klassekrachten

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Arie Slob dat het lerarentekort in het primair onderwijs blijft groeien. Het aantal vacatures blijft oplopen en bovendien geven scholen aan dat het steeds moeilijker wordt om goede mensen te vinden die de openstaande vacatures kunnen vervullen.

Weinig sollicitanten
Voor de vacatures die in 2017/2018 openstonden, kon 20 procent na drie maanden nog niemand vinden om de functie te vervullen. Een jaar eerder was dat nog 13 procent. Daaruit blijkt dat bij maar liefst 70 procent van de openstaande functies er minder dan vijf mensen solliciteerden. Een jaar geleden was dit nog 43 procent. Afgestudeerden hebben een grotere kans om snel werk te vinden na het behalen van een diploma. In 2013 vond 83 procent werk binnen zes maanden. In 2017 vond maar liefst 88 procent van de afgestudeerden werk binnen dit termijn.

Toekomst
De reden dat het lerarentekort blijft stijgen is verklaarbaar. Ongeveer een kwart van de leraren in het primair onderwijs zijn 55 jaar of ouder. Zij zullen de komende jaren met pensioen gaan. Daarbij geldt dat er de afgelopen jaren minder mensen de pabo-opleiding afrondden dan vroeger. Wel wordt er verwacht dat dit uiteindelijk zal veranderen. In het huidige studiejaar zijn er 10 procent meer studenten die de opleiding volgen dan het jaar ervoor.


Meer payrollers in dienst
Doordat het lerarentekort groeit, is er meer ruimte voor tijdelijke krachten. Het aantal tijdelijke krachten in het onderwijs, zoals uitzendkrachten of payrollers, is dan ook gestegen. In 2012 ging nog 2 procent van alle personeelskosten naar mensen niet in loondienst, terwijl dit aantal in 2017 was verdubbeld naar 4 procent.

 

Ga naar het overzicht