Scholen zoeken creatieve oplossingen om het lerarentekort tegen te gaan

Geplaatst: 27 Nov 2018

Categorie: Nieuws

Scholen zoeken creatieve oplossingen om het lerarentekort tegen te gaan | Klassekrachten

Het lerarentekort: je kunt geen krant openslaan of nieuwssite openen zonder een bericht over het lerarentekort tegen te komen. Begin van dit schooljaar schatte de PO-raad het tekort op 1300 leerkrachten. Veel scholen proberen op een creatieve manier om te gaan met het tekort aan leerkrachten.

 

Er is een aantal maatregelen die veel scholen treffen. Zo worden in veel gevallen parttimers gevraagd om meer uren te werken en worden er extra onderwijsassistenten ingezet. Ook nemen veel scholen zij-instromers en herintreders aan. Soms worden ook onderwijsassistenten of stagiairs voor de klas gezet, ook al mag dit wettelijk gezien niet.

Ouders, opa’s en oma’s gezocht
In de praktijk blijkt dat veel scholen ook creatieve oplossingen zoeken om leerlingen continuïteit te kunnen bieden. Zo heeft een basisschool in Hoorn ouders gevraagd of zij kunnen bijspringen bij de kleutergroepen. Ook opa’s en oma’s zijn welkom om de school uit te brand te helpen. De school zorgt dat er educatief materiaal en spelletjes aanwezig zijn. Mochten geen ouders, opa’s of oma’s ‘kunnen oppassen’ wordt aan de ouders gevraagd om hun kind thuis te houden. De directeur van deze school gaf aan dat hij nog nooit zo’n drastische maatregel heeft moeten doorvoeren om het lerarentekort op te vullen.

School sluiten
In het ergste geval, zoals bij een school in Nunspeet, werd onlangs een school geheel gesloten, omdat 18 medewerkers zich ziek hadden gemeld. De school had wel invallers achter de hand, maar niet voldoende om 18 zieke medewerkers te kunnen vervangen.

Lastige vacatures
Als u moeite heeft om een vacature in te vullen kan dit voor de langere termijn ernstige gevolgen hebben. Heeft u ook een vacature die u moeilijk kunt invullen? Klassekrachten biedt diverse diensten om u te helpen met het vinden van de juiste collega. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

 

 

Ga naar het overzicht