Minister van Onderwijs wil lagere eis omtrent studieadvies

Geplaatst: 06 Sep 2018

Categorie: Nieuws

Minister van Onderwijs wil lagere eis omtrent studieadvies | Klassekrachten

Om de stress en werkdruk voor studenten te verminderen mogen hogescholen en universiteiten niet meer van hun studenten eisen dat zij het maximale aantal studiepunten behalen. Volgens Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, moet er een plafond komen aan het zogeheten bindend studieadvies.

 

De minister wil in de wet vastleggen dat hogescholen en universiteiten straks maximaal veertig studiepunten mogen eisen in het eerste jaar. Nu mogen instellingen dat nog zelf bepalen. Volgens de minister wordt het bindend studieadvies steeds vaker gebruikt als selectie-instrument. Onderwijsinstellingen proberen daarmee de studenten te weren die later in hun studie wellicht vertraging kunnen oplopen. Dit kost de onderwijsinstellingen namelijk veel geld.

 

Psychische problemen

Volgens Van Engelshoven is de druk die op studenten wordt gelegd te hoog. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat er steeds meer studenten zijn die kampen met psychische problemen. De minister hoopt met het invoeren van een plafond voor het bindend studieadvies hier verandering in aan te brengen.

 

Positieve verandering

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt de verlaging van het minimum aantal studiepunten een grote stap vooruit. Volgens de ISO is vroegtijdige signalering van problemen bij studenten essentieel. “Zij moeten niet gestraft, maar juist goed begeleid worden. Hiermee kunnen hogescholen en universiteiten uitval voorkomen”, aldus het ISO.

 

Bron: nu.nl

 

 

Ga naar het overzicht