Ernstige vergrijzing: Een vijfde leerkrachten is ouder dan 55

Geplaatst: 25 Apr 2018

Categorie: Nieuws

Ernstige vergrijzing: Een vijfde leerkrachten is ouder dan 55 | Klassekrachten

Dit schooljaar was 21 procent van de basisschoolleraren 55 jaar of ouder. 15 jaar geleden was dit nog slechts 11%. Vooral bij de mannelijke docenten is de verhouding scheef: een op de drie mannelijke leerkrachten is 55 jaar of ouder. Dit blijkt uit een analyse van het CBS. 

 

De instroom van nieuwe leerkrachten is ook gehalveerd ten opzichte van 15 jaar geleden. Zo zijn er nu nog maar 4.500 PABO studenten, versus 9.700 in 2003. De laatste drie jaar is het aantal gelukkig wel weer iets aan het stijgen. Eén van de oorzaken die het CBS noemt voor deze grote daling is de verscherpte toegangseis voor de PABO, hierdoor wordt de kwaliteit van de instroom verhoogd, maar vallen er ook meer kandidaten af.

Ook het aantal basisschoolleerlingen zal de komende jaren afnemen, namelijk met ca 5%. De uitstroom van 20% van het lerarenkorps over de komende 10 jaar zal dus zeer waarschijnlijk leiden tot een fors lerarentekort.

Ga naar het overzicht